iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zwijane ciasto z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Myśląc o tych owocach to wiedziałam, że skończą w cieście drożdżowym. Tak przygotowane ciasto wygląda niezwykle kusząco i jest pyszne.

Zwijane ciasto z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zwijane ciasto z owocami

 

  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 2 dag drożdży
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka czereśni bez pestek
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 szklanki agrestu
  • 4 łyżeczki kisielu z cukrem o smaku cytrynowym
  • lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • kilka kropli wody

Sposób przygotowania:

Zwijane ciasto z owocami
Margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać szczyptę soli oraz jajko i jedno żółtko, dolać mleko w którym wcześniej rozpuścić drożdże i płynną margarynę na koniec dodać aromat śmietankowy. Z tych wszystkich składników zagnieść gładkie i lśniące ciasto, następnie odstawić je na minimum godzinę do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na podsypany mąką blat i podzielić na dwie części, następnie cienko je rozwałkować ( na długość foremek do keksa) i posypać cieniutką warstwą kisielu i owocami, założyć delikatnie na krótszych bokach i zwinąć jak roladę.Zwinięte rolady ułożyć w foremkach do keksa wyłożonych papierem do pieczenia po wierzchu posmarować białkiem z drugiego jajka i odstawić jeszcze na kilka minut, aby ciasto podrosło.Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec około 25 minut.Z cukru pudru oraz kilku kropli wody i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier którym udekorować upieczone i wystudzone ciasto, dodatkowo można ozdobić owocami.
Zwijane ciasto z owocami
Po rozwałkowaniu posypać po wierzchu owocami.
Zwijane ciasto z owocami
Po posypaniu zwinąć jak rolady i ułozyc w formie.
Zwijane ciasto z owocami
Ciasto po wierzchu posmarować białkiem i odstawić.
Zwijane ciasto z owocami
Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.