graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

zwijaniec z makiem 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To uproszczony rodzaj strucli, bez zwijania wielu warstw ciasta. Przepis dla bardziej zapracowanych.

zwijaniec z makiem 4

Składniki:

zwijaniec z makiem 4

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 dag cukru
  • 3 jaja
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • tłuszcz do formy
  • na nadzienie:
  • 1/2 kg maku, 30 dag cukru
  • 1 olejek migdałowy.

Sposób przygotowania:

zwijaniec z makiem 4
Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłego mleka z łyżką mąki pszennej i łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z połową cukru, a masło stopić w rondelku. Gdy drożdże wyrosną, wlać je do mąki wraz z ubitymi jajami, masłem, resztą mleka i cukru, dodać skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować każdy z nich. Mak utrzeć z cukrem i olejkiem migdałowym, rozprowadzić na placek, a następnie zwinąć każdy z nich w ciasny wałek, włożyć do wąskiej formy i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajem i piec około 40 minut.

Tagi:

zwijaniec mak