gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Zwijany warkocz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taki warkocz piekłam na święta Wielkanocne, ale równie dobrze można go zrobić przez cały rok. Jest pyszny.

Zwijany warkocz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zwijany warkocz

CIASTO

DODATKOWO

  • 1 żółtko
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Zwijany warkocz
Drożdże mieszamy z jedną łyżką cukru, dwoma łyżkami wody, odrobiną mąki oraz dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wykładamy na stolnicę, robimy rowek, wbijamy jajko, dajemy cukier, resztę mleka , szczyptę soli oraz rozczyn i zagniatamy ciasto. Na chwilę odstawiamy do miski w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

Gdy ciasto wyrośnie, stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy na trzy części. Z każdej części formujemy rulon jednakowej długości. Końcówki trzech rulonów sklejamy palcami i pleciemy warkocz, który na końcu też sklejamy.

Wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem, smarujemy żółtkiem i pieczemy około 45-50 min na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 
Zwijany warkocz
Najpierw ze wszystkich skłądników należy przygotować zaczyn
Zwijany warkocz
Później należy uformować z ciasta 3 takie same rulony
Zwijany warkocz
Łączymy na początkach każdego z nich i zwijamy w warkocz.

Tagi:

jajko jajka