Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Żywa sałatka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Postanowiłam rozbawić Męża i Córkę- udało się :)

Żywa sałatka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żywa sałatka

 

  • 7-8 dag rukoli
  • 15 dag pomidorków truskawkowych
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu basmati
  • 10 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 2 plastry żółtego sera
  • łyżeczka "kawioru" z wodorostów
  • 1/2 łyżeczki płatków suszonych pomidorów
  • 4-5 łyżek bazyliowej oliwy z oliwek
  • ewentualnie sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żywa sałatka
Opłukaną i osuszoną rukolę rozkładamy w szerokim półmisku, skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w cienkie paski i lekko zwiniętego łososia. Z ryżu formujemy około 14-15 kuleczek, którym dorabiamy oczy z kawioru, a usta z płatków suszonych pomidorów. Sałatkę dekorujemy ryżowymi ludzikami i serduszkami wyciętymi z sera żółtego. Możemy ją doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Żywa sałatka
Opłukaną i osuszoną rukolę rozkładamy w szerokim półmisku, skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe
Żywa sałatka
oraz pokrojonego w cienkie paski i lekko zwiniętego łososia. Z ryżu formujemy około 14-15 kuleczek, którym dorabiamy oczy z kawioru, a usta z płatków suszonych pomidorów.