Żywienie przed zawodami

Opracowanie właściwego planu żywieniowego nabiera szczególnego znaczenia w okresie bezpośrednich przygotowań do startu w zawodach.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Żywienie przed zawodami
W przypadku gdy sportowiec na start w zawodach reaguje napięciem nerwowym powodującym wzmożoną perystaltykę jelit (biegunki), pokarm powinien charakteryzować się mniejsza zawartością błonnika pokarmowego. Niewskazane wówczas jest podawanie przed zawodami przetworów zbożowych z mąki razowej, gruboziarnistych kasz, ciemnego ryżu oraz surowych warzyw (szczególnie strączkowych) i owoców. Z produktów węglowodanowych niskobłonnikowych zaleca się natomiast pieczywo z jasnej mąki, biały ryż, sucharki, ziemniaki puree, przetwory owocowe (dżemy, soki, przeciery). Przykład posiłku poprzedzającego start w zawodach przedpołudniowych Płatki owsiane na mleku z dodatkami płatki owsiane - 80g - 8 łyżek mleko 1,5% - 250g - 1 szklanka rodzynki - 20g - 1/5 paczki pestki słonecznika - 20g - 1/5 paczki banan - 150g - 1 szt bez odpadków Kanapka z szynką chleb razowy - 50g - 1 kromka szynka z piersi kurczaka - 30g - 3 plasterki pomidor - 80g - 1 szt. bez odpoadków Kanapka z dżemem chleb razowy - 50g - 1 kromka dżem z czarnej porzeczki wysokosłodzony - 40g - 2 łyżeczki Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy - 250g - 1 szklanka