Żywienie wschodnie i nowoczesne

Książka Paula Pitchforda Odżywianie dla zdrowia nosi podtytuł: Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Żywienie wschodnie i nowoczesne
Współczesny Zachód coraz bardziej otwiera się dziś na metody lecznicze i żywieniowe Dalekiego Wschodu, jednocześnie Wschód jest świadomy osiągnięć Zachodu. Autor książki chce pokazać,jak obie metody mogą się uzupełniać, i jak my, mieszkańcy Europy, możemy wzbogacić swoją wiedzę i codzienne przyzwyczajenia o to, co może nam zaoferować inna kultura żywienia.

Inspiracją dla napisania tej książki były badania nad działaniem diet i ziół. Wykazały one, że odżywianie powinno być postrzegane jako jedna z metod leczniczych. To, co jemy i jak jemy ma niesamowity wpływ na nasz samopoczucie. Paul Pitchford zebrał i wydał zdobyte informacje, aby czytelnicy na całym świecie mogli korzystać ze zdobytej przez niego wiedzy.

Ta, sporych rozmiarów, książka podzielona jest na części i rodziały, a dla łatwiejszego poruszania sie po niej, posiada indeks haseł oraz indeks przedstawionych przepisów kulinarnych. Autor radzi zapoznawać się z treścią czytając rodziały w wyznaczonej juz kolejności, ponieważ wyjaśniają one odpowiednio zasady działania proponowanej diety oraz reguły przechodzenia na nią bez szkodzenia swojemu organizmowi.

Autor proponuje czytelnikom dietę wegetariańską. Tym, którzy chcą zrezygnować z mięsa poświęcił osobny rozdział zatytułowany: "Przejście na nową dietę". Pitchford uważa, że zmiana sposobu odżywiania to nie tylko zmiana elementow posiłku,ale również zmiana nastawienia psychicznego i sposobu podejmowania decyzji. Dlatego podaje nie tylko reguły wyeliminowania mięsa z dań, ale też metody radzenia sobie z psychicznymi reakcjami na tę wielką zmianę.

Za główny punkt swojej książki Pitchford uważa części zawierające podstawową wiedzę o poszczególnych elementach żywienia, takich jak witaminy, oleje, sól, przyprawy, oraz to, jak możemy tę wiedzę wykorzystać w leczeniu chorób i schorzeń. Pokazując, jak działają poszczególne składniki autor wskazuje, że sami, poprzez odpowieni ich dobór, możemy pomóc ogranizmowi zwalczyć choroby. Ostatnią częścią książki jest dział z przepisami, z którego dowiemy się, jak praktycznie wykorzystać zdobytą w czasie lektury wiedzę.

Paul Pitchford stworzył kompleksowy poradnik dla tych, którzy chcą sie odżywiać inaczej, i którzy chcą wiedzieć, dlaczego warto się ożywiać inaczej. Autor nie tylko przedstawił wyniki swoich badań. Opisał też, jak w łagodny sposób zmienić dietę, z jakich produktów czerpiemy najwięcej korzyści oraz jak możemy to wykorzystać w kuchni. Przeprowadził swoich czytelników przez wszystkie etapy zmian sposobu żywienia - wszystko po to, byśmy lepiej dbali o nasze zdrowie.

Wydawnictwo Galaktyka