luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Filet z kaczki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo lubie kaczke, a szczegolnie sos, ktory najchetniej podaje z kluskami slaskimi.

 Filet z kaczki

Składniki:

Filet z kaczki

 

  • 2 filety z kaczki
  • 1 cebula
  • 1/2 kwasnego jablka
  • 2 male suszone straczki chilli
  • sol
  • vegeta, maggi
  • maka pszenna

Sposób przygotowania:

Filet z kaczki
Filety z kaczki ponacinac. Posolic i wlozyc strona od skory na minimalna ilosc rozgrzanego tluszczu. Dodac obrana i przekrojona na pol cebule oraz polowke jablka ze skorka.. Mieso smazyc z obydwu stron kilka minut na zloty kolor. Zalac 1 szklanka goracej wody z dodatkiem vegety i chilli i dusic pod przykryciem 10 min. Po tym czasie wylozyc filety z sosu, przelozyc do naczynia zaroodpornego, posmarowac je woda wymieszana z sola i piec 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 230°C-wytwarzy sie wtedy chrupiaca skorka. Sos przecedzic przez sitko, doprawic do smaku i zagescic maka pszenna wymieszana w wodzie. Mieso pokroic na plasterki i podac np. z kluskami i czerwona kapusta.