VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

3 bit z kremem cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znane wszystkim ciasto z nowym kremem capuccinno. Ciasto jest bardzo słodkie ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz.

3 bit z kremem cappuccino

Składniki:

3 bit z kremem cappuccino

 

  • Foremka 20x32 cm
  • 65 herbatników maślanych (zwykłych lub kakaowych)
  • 510 g masy kajmakowej

 

 

  • Krem śmietanowy z cappuccino:
  • 550 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 13 g fixu do śmietany
  • 2 łyżki cappuccino orzechowego
  • Gorzka czekolada na wierzch

Sposób przygotowania:

3 bit z kremem cappuccino
Na dnie foremki układamy herbatniki maślane. Kajmak wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki aby był płynny. Całą puszkę rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy go warstwą herbatników.

Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz esencję waniliową. Wsypujemy cukier, gotujemy. W osobnej misce mieszamy resztę mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Gdy mleko wrze masę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do powstania gładkiego kremu.

Gotowy krem przekładamy do blaszki. Przykrywamy go ostatnią warstwą herbatników.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu do śmietany i cukru pudru. Odkładamy do osobnej miski trzy łyżki do dekoracji. Resztę ubijamy z proszkiem cappuccino (tylko do połączenia składników). Krem wykładamy na herbatniki, wygładzamy.

Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą i resztą śmietany.