Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Apple pie z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Choć ten placek ma amerykański rodowód, to dzięki naszym jabłkom wydaje się wyjątkowo swojski. Wypróbuj nasz przepis!

Apple pie z cynamonem

Składniki:

Apple pie z cynamonem

Ciasto

  • 35 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • 25 dag masła
  • 60 ml lodowatej wody

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Apple pie z cynamonem
1. Mąkę, sól i cukier wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić ciasto, dolać wodę i wyrabiać jeszcze chwilę.

2. Gotowe ciasto podzielić na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut.

3. Jabłka obrać i pokroić w plastry. Przełożyć do miski, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Wymieszać i odstawić na godzinę.

4. Sok z jabłek zlać do rondla, dodać 2 łyżki masła i gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty syrop (ok. 30 minut).

5. Dodać go z powrotem do jabłek, wymieszać.

6. Ciasto rozwałkować na na dwa cienkie placki. Jednym wyłożyć spód formy, wyrównać brzegi.

7. Do środka wyłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. 

8. Połączyć wierzchni i dolny płat ciasta. 

9. Nakłuć wierzch widelcem.

10. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec ok. 45 minut. Ostudzić.