Aromatyczne suszone jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czas robienia przetworów to nie tylko dżemy, konfitury, przeciery czy warzywa w octowych marynatach. Dla mnie to także suszenie warzyw i owoców. W tym roku na pierwszy ogień poszły jabłka.

Aromatyczne suszone jabłka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Aromatyczne suszone jabłka

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne suszone jabłka
Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w cienkie plasterki o grubości maksimum 3 mm. Jabłek nie obieramy ani nie usuwamy z nich gniazd nasiennych. Plasterki układamy na tackach suszarki do suszenia grzybów i owoców i delikatnie oprószamy przyprawami. Owoce suszymy przez około 4 godziny. W połowie suszenia tacki zamieniamy miejscami, to znaczy, te które były na górze przekładamy na sam dół. Ponieważ najcieplejsze powietrze jest kierowane na dół, owoce które znajdują się na dole wysuszą się szybciej. Jeśli nie posiadamy suszarki owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Aromatyczne suszone jabłka
Aromatyczne suszone jabłka z cynamonem