jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Awokado nadziane jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Awokado przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią. Podajemy na ciepło. To oryginalny pomysł na pożywne i szybkie śniadanie. Awokado z jajkiem podajemy do świeżego pieczywa, bułeczek.

Awokado nadziane jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Awokado nadziane jajkiem

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 1 owoc awokado,
  • 2 małe jajka,
  • Plasterek sera żółtego,
  • Świeżo mielona sól ziołowa do posypania,
  • Bazyla do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Awokado nadziane jajkiem
Owoc awokado nacinamy w wzdłuż dzieląc go na dwie części. Nacięty przekręcamy i usuwamy z niego pestkę. Tak przygotowane połówki owocu układamy w naczyniu żaroodpornym. Aby słały stabilnie można umieścić je na kawałkach złotka. Jajka wybijamy kolejno na miseczkę, a następnie umieszczamy je w awokado (w miejscu pozostałym po usunięciu pestki). Całość oprószamy świeżo mieloną solą ziołową i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut 180°C. Owoce zapiekamy do momentu ścięcia jajka. Pod koniec pieczenia możemy na jajku ułożyć starty ser lub pokrojony w paseczki. Awokado z serem zapiekamy jeszcze chwilkę do jego rozpuszczenia.
Awokado nadziane jajkiem
Przygotowane avokado nacinamy, przekręcamy i usuwamy pestkę
Awokado nadziane jajkiem
Do miseczki wybijamy kolejno potrzebne jajka.
Awokado nadziane jajkiem
Awokado z jajkiem układamy w naczyniu żaroodporny
Awokado nadziane jajkiem
jajka oprószamy przyprawami i zapiekamy