Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Awokado z jajkiem i wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Awokado z jajkiem i wędzonym łososiem to pyszna propozycja na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się jako imprezowa przekąska.

Awokado z jajkiem i wędzonym łososiem

Składniki:

Awokado z jajkiem i wędzonym łososiem

 

Sposób przygotowania:

Awokado z jajkiem i wędzonym łososiem
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. W zagłębieniu po pestce układamy kawałek wędzonego łososia. Jajko rozbić w miseczce i do zagłębienia dodać żółtko i trochę białka. Można łyżeczką delikatnie wydrążyć większy "dołek", wtedy wlejemy więcej białka.

Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą himalajską. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 220°C i piec przez ok. 15-20 minut, do momentu ścięcia się białka.

Ozdobić koperkiem. Podawać na ciepło.