2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Baba budyniowa z żółtym lukrem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Puszysta baba na budyniach ze słodkim lukrem posypana owocami kandyzowanymi,idealna na świąteczny stół i nie tylko

Baba budyniowa z żółtym lukrem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Baba budyniowa z żółtym lukrem

 

  • 4 jajka
  • 3/4 kostki margaryny np Palmy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny lub olejek cytrynowy
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • żółty barwnik
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Baba budyniowa z żółtym lukrem
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukry miksujemy do rozpuszczenia cukru.Mąkę mieszamy z budyniami i proszkiem do pieczenia margarynę topimy w rondelku zostawiamy do ostygnięcia.Do ubitych białek dodajemy kolejno żółtka miksujemy następnie mąkę z budyniami a na koniec wlewamy roztopioną zimną margarynę wszystko delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej margaryną formy na babkę. Pieczemy około 40 -45 min w temp 180* Lukier: Białko ubijamy na sztywno pod koniec wsypujemy puder trzcinowy i barwnik miksujemy na gładką,gęstą lśniącą masę . Polewamy zimne ciasto dekorujemy posiekanymi owocami kandyzowanymi.
Baba budyniowa z żółtym lukrem
mąkę mieszamy z budyniami i proszkiem do pieczenia
Baba budyniowa z żółtym lukrem
białka ubijamy na sztywno dodajemy żółtka
Baba budyniowa z żółtym lukrem
gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy

Tagi:

jajko jajka