Baba z marmoladą różaną

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Baba z marmoladą różaną

Baba z marmoladą różaną to pyszne ciasto na wielkanocny stół. Można je również podać do herbaty i kawy.

Składniki:

Baba z marmoladą różaną

Ciasto

Lukier

  • 25 dag cukru pudru
  • 3–4 łyżki syropu różanego
  • szczypta czerwonego barwnika
  • cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Baba z marmoladą różaną
1. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn potroi swoją objętość, wlej go do dużej miski, dodaj mąkę, cukier, jajka i resztę mleka. Całość wyrób za pomocą miksera. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

2. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na podsypany mąką stół i jeszcze raz zagnieć. Następnie rozwałkuj na cienki prostokąt i posmaruj marmoladą. Zwiń w roladę.

3. Formę na babkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto włóż delikatnie do formy, lekko dociśnij i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i piecz ok. 35 minut.

4. Z cukru pudru, syropu różanego i barwnika przygotuj gładki lukier. Wystudzoną babkę polej lukrem i posyp cukrową posypką.