2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

Babeczka na miękkim twarożku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Lekka puszysta baba na Wielkanoc czy zupełnie bez okazji,jest lekko wilgotna słodka i cytrynowym aromatem pachnąca.Polecam bo uda się każdemu.

Babeczka na miękkim  twarożku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczka na miękkim twarożku

 

  • 5 dużych jaj
  • 150 g cukru drobnego
  • 250 g dobrej margaryny
  • 32 g cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g miękkiego twarożku typu "mój ulubiony"
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao ciemnego

 

Sposób przygotowania:

Babeczka na miękkim twarożku
Miękką margarynę o temp pokojowej utrzeć z cukrem i i żółtkami jaj na puszystą masę.Cały czas ucierając dodawać po łyżce twarożku,zmiksować i wsypywać stopniowo mąkę tortową,aż do połączenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę ,dodać do ciasta i delikatnie na najniższych obrotach miksera lub łyżką wymieszać. Formę metalową do baby wysmarować masłem oprószyć bułka i wylać 3/4 jasnego ciasta.Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać wylać na wierzch babki.Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem .
Babeczka na miękkim  twarożku
żółtka ucieramy z margaryną i cukrem na puszystą masę
Babeczka na miękkim  twarożku
białka do masy ubijamy na sztywną pianę..
Babeczka na miękkim  twarożku
metalową formę smarujemy masłem i oprószamy bułką
Babeczka na miękkim  twarożku
wylewamy ciasto jasne a na to ciasto ciemne pieczemy

Tagi:

tarta