Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Babeczki podwójnie czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 520
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli chcesz na szybko przygotować coś słodkiego na deser polecamy babeczki. Zrobisz je ze składników, które masz pod ręką i upieczesz w 20 minut.

Babeczki podwójnie czekoladowe

Składniki:

Babeczki podwójnie czekoladowe

 

  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 2 jajka
  • 12 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Babeczki podwójnie czekoladowe
1. W rondelku rozpuścić masło z cukrem i mlekiem. Dodać kakao, wymieszać, chwilę gotować, przestudzić.

2. Masę zmiksować z żółtkami oraz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać z ubitymi na pianę białkami.

3. Karbowane foremki na muffinki ułożyć na blasze z piekarnika. Każdą napełnić ciastem do 2/3 wysokości.

4. W każdą porcję wcisnąć kafelek czekolady. Piec ok. 18 min w 180 st. C.