WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Babeczki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki pieczone razem z nadzieniem budyniowym. Posypane cukrem pudrem będą świetnym deserem dla dzieci i dorosłych.

Babeczki z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z budyniem

Kruche ciasto

Nadzienie

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem

ETAP 1:

Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier puder i pokrojone zimne masło. Posiekać nożem, wbić żółtka. Zagnieść jednolite ciasto, uformować go w kulę, przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na kilkanaście minut.

Proszek budyniowy z łyżką mąki i 3 łyżkami cukru rozmieszać w 0,5 szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego zawiesinę. Gotować, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Lekko przestudzić. Foremki do babeczek wysmarować margaryną.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na ok. 2-3 mm grubości. Szklanką wycinać krążki i wylepiać nimi foremki. Nałożyć do każdej foremki budyń ale nie do pełna i przykryć drugim krążkiem ciasta. Brzegi dobrze skleić.

Foremki z babeczkami ustawić na blaszce piekarnikowej i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić. Najlepiej schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Babeczki z budyniem
Kruche babeczki po napełnieniu budyniem przed pieczeniem