Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Babeczki z masą kajmakową, orzechami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche babeczki to bardzo prosty deser, który można robić na wiele sposobów. Obecnie mamy sezon na borówki, dlatego też to właśnie one znalazły się w moich babeczkach.

Babeczki z masą kajmakową, orzechami i borówkami

Składniki:

Babeczki z masą kajmakową, orzechami i borówkami

 

 

  • Krem:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g masła

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą kajmakową, orzechami i borówkami
Robimy ciasto kruche: mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier puder i masło, które siekamy nożem. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię, wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy i za pomocą foremek do babeczek wykrajamy kawałki ciasta, którymi wylepiamy natłuszczone foremki. Babeczki obciążamy np.ryżem lub kaszą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.15 min.w 180 st.C. Studzimy, wyjmujemy babeczki z foremek.

Masę kajmakową miksujemy z masłem.

Orzeszki siekamy drobno.

Borówki myjemy.

Na kruche ciastka wykładamy masę, posypujemy ją orzechami, na wierzch wykładamy borówki.