Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Babka cytrusowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis na tę babkę jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś pójdzie nie tak! Dzięki dodatkowi soku z cytryny babka nie jest mdła.

Babka cytrusowa

Składniki:

Babka cytrusowa

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrusowa
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na much, kolejno jedno po drugim zacznij dodawać jajka, stale ucierając całość. Na koniec dodawaj śmietanę oraz mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 150ºC przez godzinę, po upieczeniu jeszcze gorące ciasto wyjmij z formy.