Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1001]

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka jest pyszna, puszysta i cudownie pachnie cytryną. Kusi od samego początku przygotowywania. Polecam!

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)

2 babki w foremkach 8 x 17 cm lub 1 większa:

Dodatkowo (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)

Cytryna:

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)
Należy uważać na pestki oraz błonki w cytrynie.

Cytrynę należy porządnie umyć i całą zetrzeć na tarce - z miąższem.

Ciasto:

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)
Składniki należy łączyć dokładnie i delikatnie.

Miękką margarynę należy utrzeć z cukrem/ksylitolem - do puszystości. Nie przerywając miksowania - stopniowo dodać żółtka oraz startą cytrynę.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Na końcu ciasto połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.

Pieczenie:

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)
Ciasto można piec w jednej lub kilku foremkach.

Ciasto przełożyć do 1 większej formy, albo 2 mniejszych.
(Blaszki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.)

Piec w rozgrzanym piekarniku około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Dekoracja:

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)
Ciasto można dowolnie udekorować.

Ostudzoną babkę/i posmarować polewą i ozdobić według gustu.