Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Babka kawowo-budyniowa z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i prosta w przygotowaniu babka która zachwyci Gości, nie tylko przy Wielkanocnym stole ;) Babka pachnie pięknie kawą, a nadzienie z nutelli rozpływa się w ustach. Polecam.

Babka kawowo-budyniowa z nutellą

Składniki:

Babka kawowo-budyniowa z nutellą

 

  • 100 g masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 saszetka budyniu czekoladowego w proszku
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki kremu czekoladowego typu "nutella"

Sposób przygotowania:

Babka kawowo-budyniowa z nutellą
1. W misce wymieszać dokładnie suche składniki (budyń, mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kawę). W drugiej misce wymieszać mokre składniki ( jogurt, jajka i roztopione, lekko przestudzone masło). Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie wymieszać.

2. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną keksówki o wymiarach: 21x11,5 cm. Wyłożyć po środku, równomiernie krem czekoladowy. Wylać pozostałe ciasto i dokładnie wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35-40 minut. Smacznego! 

Tagi:

ciasto babka