Babka krówkowa

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Babka krówkowa

Babka z pyszną polewą kajmakową to propozycja na wielkanocny stół. To również znakomite słodkie co nieco do popołudniowej herbaty.

Składniki:

Babka krówkowa

Ciasto

Polewa

  • 10 dag masy krówkowej
  • 2 łyżki śmietanki 30-proc.
  • kilka krówek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka krówkowa
1. Masę krówkową podgrzej z masłem, aż powstanie gładka masa.

2. Jajka ubij z cukrem na puch. Następnie dodaj sok z cytryny i masę krówkową. Miksuj do chwili połączenia się składników. Następnie dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

3. Formę na babkę posmaruj masłem i obsyp mąką. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C. Piecz 40 minut, sprawdź patyczkiem czy babka jest upieczona (powinien być suchy). Odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z foremki.

4. Pozostałą masę kajmakową podgrzej ze śmietanką, mieszaj, aby powstała gładka masa. Gorącą polewą polej wierzch babki i udekoruj ją pokrojonymi na kwadraciki krówkami.