Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Babka marmurkowa z białą czekoladą i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniała, wilgotna i ciężka dwukolorowa babka polana białą czekoladą i obsypana posiekanymi orzeszkami ziemnymi i pomarańczową skórką. Pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole.

Babka marmurkowa z białą czekoladą i bakaliami

Składniki:

Babka marmurkowa z białą czekoladą i bakaliami

Ciasto:

Wierzch:

  • 2 tabliczki (po 100g) białej czekolady
  • 1 szklanka posiekanych drobno orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa z białą czekoladą i bakaliami
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puch. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie aromat wymieszany z olejem. Zmiksować, aż masa będzie gładka.

2. Do osobnej miski przelać 1/3 ciasta i wymieszać je z kakao.

3. Formę do babki o średnicy około 22 cm wysmarować masłem lub margaryną. Wlać połowę ciasta jasnego, następnie równomiernie po całości polać ciastem ciemnym (ja robię to łyżką) i wylać równo resztę jasnego ciasta. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić.

4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nasmarować babkę czekoladą. Od razu posypywać dociskając orzeszkami ziemnymi na zmianę ze skórką pomarańczową. Odłożyć w chłodne miejsce aż czekolada stężeje. Smacznego!

Tagi:

ciasto babka