Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Babka na ajerkoniaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna babka na każdą okazję, łatwa i szybka w przygotowaniu. Dodatek likieru jajecznego znacznie wzbogaca jej smak.

Babka na ajerkoniaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka na ajerkoniaku

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 3/4-1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4-1 szkl. skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Babka na ajerkoniaku
Stopić margarynę i pozostawić do przestygnięcia.

Jajka wbić do miski i zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dolać płynny tłuszcz oraz likier jajeczny. Ponownie krótko zmiksować do wyrównania konsystencji. Mąkę pszenną połaczyć ze skrobią ziemniaczaną, dosypać proszek do pieczenia. Wsypać do mokrej mieszanki i razem zmiksować, aby nie pozostały żadne grudki mąki.

Do przygotowanej formy babkowej z kominkiem wlać ciasto i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 45-60 minut w temp. 160*C z termoobiegiem.  Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Ostuzdzić na kratce - przed podaniem posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem albo oblać stopioną czekoladą.
Babka na ajerkoniaku
Jajka wystarczy w całości zmiksować z cukrem.
Babka na ajerkoniaku
Dolać ajerkoniak, który nadaje babce smaku.
Babka na ajerkoniaku
Wszystkie suche składniki połączyć i zmiksować z płynnymi.
Babka na ajerkoniaku
Przelać do foremki babkowej z kominkiem i upiec.