slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 84]

Babka piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 800
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka, prosta i smaczna. Dwukolorowa babka piaskowa. Idealna do kawy czy herbaty lub na święta. Kto się skusi?

Babka piaskowa

Składniki:

Babka piaskowa

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (u mnie klasy M)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa
W pierwszej misce miksuję miękką margarynę z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem. Kolejno dodaję po jednym jajku stale miksując.

Mąkę pszenną mieszam w drugiej misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wsypuję suche składniki do pierwszej miski.

Masę dzielę na 2 części. Do jednej dodaję kakao, miksuję.

Masę przekładamy na zmianę - raz ciemne ciasto, raz jasne - do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.

Babkę piekę w 180 stopniach nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Studzę i oprószam cukrem pudrem.