Babka pistacjowa

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Babka pistacjowa

Babka pistacjowa to propozycja na wielkanocny stół, ale również jako słodkie co nieco do herbaty lub kawy.

Składniki:

Babka pistacjowa

 

Sposób przygotowania:

Babka pistacjowa
1. Migdały i pistacje zmiel w malakserze. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj.

2. Białka oddziel od żółtek. Ubij je z cukrem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo żółtka i olej, ciągle nie przerywając ubijania. Delikatnie wmieszaj do ciasta mąkę z orzechami. Na końcu dodaj sok i skórkę startą z cytryny, wymieszaj.

3. Formę keksówkę o wymiarach 18 na 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Piecz ok. 40 minut w temp. 170 st. C do tzw. suchego patyczka.

4. Wystudzone ciasto polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą i posyp pistacjami.