SUPERPRZEPIS

Babka pomarańczowa z lukrem(2)

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Babka pomarańczowa z lukrem(2) Więcej zdjęć (5)

Bardzo mocno pomarańczowa babka, wilgotna, delikatna i długo zachowująca świeżość.

Składniki:

Babka pomarańczowa z lukrem(2)

 

  • mąka tortowa – 2 szk.
  • miękkie masło - 250 g
  • cukier puder - 1 i ¼ szk.
  • jajka - 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 i ½ łyżeczki
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 5 łyżek
  • likier pomarańczowy - 4 łyżki
  • szczypta soli
  • LUKIER:
  • cukier puder - 1 szk.
  • gorąca woda /wrzątek/ - 2 łyżki
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 2 łyżki
  • DODATKOWO
  • kolorowa posypka cukrowa do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa z lukrem(2)
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową. Miękkie masło miksuj przez 3-4 minuty, następnie dodaj cukier puder i ucieraj na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku, każde kolejne jajko dodawaj dopiero, gdy poprzednie jajko będzie dokładnie połączone z masą. Dodaj sok z pomarańczy, likier i krótko zmiksuj. Na najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce mąki i miksuj do połączenia się składników. Ciasto przełóż do spryskanej tłuszczem w aerozolu lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem o pojemności 2,6 litra. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 40 minut. Upieczone ciasto odstaw na 10 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. LUKIER: przesiany cukier puder ucieraj z wrzącą wodą, następnie dodaj sok z pomarańczy i jeszcze przez chwilę ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonym cieście rozprowadź lukier i udekoruj kolorową posypką cukrową.
Babka pomarańczowa z lukrem(2)
Upieczone ciasto odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
Babka pomarańczowa z lukrem(2)
Wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Babka pomarańczowa z lukrem(2)
Babka jest wilgotna, delikatna i długo zachowuje świeżość.
Babka pomarańczowa z lukrem(2)
Ucierana babka mocno pomarańczowa z lukrem.

Tagi:

jajko jajka