Babka rodzynkowa

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Babka rodzynkowa

Puszysta drożdżowa babka rodzynkowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Zachwyci domowników i gości.

Składniki:

Babka rodzynkowa

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • jajko
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 dag masła
  • 10 dag rodzynek

Lukier

  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Babka rodzynkowa
1. Drożdże rozpuść w odrobinie letniego mleka. Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj.

2. Dodaj żółtka, jajko, resztę mleka i rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystko zmiksuj mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego (można również wyrobić ręcznie). Pod koniec dodaj rodzynki, ostatni raz wyrób. Ciasto przykryj ręczniczkiem i pozostaw w cieple, aby podwoiło objętość.

3. Po tym czasie ciasto wyjmij, wyrób raz jeszcze. Formy do babek natłuść i wysyp mąką lub bułką tartą. Ciasto nałóż do 1/3 wysokości formy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość

4. Wstaw na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C. Piecz, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy.

5. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier. Wystudzoną babkę polukruj i posyp rodzynkami. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Przełóż na paterę. Pokrój na porcje ostrym nożem.