Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 526]

Babka śmietanowa z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na wielkanocny stół polecam prostą w wykonaniu, a zarazem smaczną babkę z dodatkiem śmietany i budyniu waniliowego w proszku.

Babka śmietanowa z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka śmietanowa z budyniem

na ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 jajek o temperaturze pokojowej
  • 1 kostka margaryny o temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 kopista łyżka proszku do pieczenia
  • garść owoców kandyzowanych

dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Sposób przygotowania:

Babka śmietanowa z budyniem

Przygotowanie ciasta:

Babka śmietanowa z budyniem
Przygotowane ciasto wlewamy do dwóch średnich wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą foremek na babki

Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę ucieramy ok. 20 minut z dodatkiem cukru. Następnie ucierając dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszając obroty miksera dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.

Na koniec wsypujemy owocowe kandyzowane. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do utartego ciasta dodajemy na przemiennie porcje śmietany i piany z białek. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do dwóch średnich foremek do pieczenia babki wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.

Pieczenie babki:

Babka śmietanowa z budyniem
Po upieczeniu babki wyciągamy ostrożnie z formy i studzimy

Formy z bankami wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 50 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy i studzimy.

Babkę dekorujemy polewą czekoladową i cukrowymi posypkami według gustu.