Babka tulipan

  • Pani Domu
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Babka tulipan

Pyszna babka waniliowo-kakaowa z makiem na świąteczny stół. Możesz ją również podać do popołudniowej herbaty i kawy.

Składniki:

Babka tulipan

 

  • 6 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • budyń waniliowy
  • kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 płaskie łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Babka tulipan
1. Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj do masy żółtka, cukier wanilinowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i ubitą na sztywno pianę z białek.

2. Ciasto podziel na 4 części. Następnie do pierwszej części dodaj budyń waniliowy, do drugiej – kisiel wiśniowy, do trzeciej – kakao, a do czwartej – mak. Ciasto układaj na przemian porcjami w foremce. Przed włożeniem do piekarnika surowe ciasto przekrój nożem. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 170 st.