darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Bagietka zapiekana z chorizo i gruyere

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mocna improwizacja, wspaniały efekt!

Bagietka zapiekana z chorizo i gruyere Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietka zapiekana z chorizo i gruyere

 

  • 1 duża bagietka
  • 2-3 duże papryki czerwone
  • chorizo w plastrach - 100 g
  • 50 g sera gruyere
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, papryka ostra w proszku, 1 ząbek czosnku
  • masło do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Bagietka zapiekana z chorizo i gruyere
Papryki umyłam, pokroiłam w ćwiartki i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu ściągnęłam skórki, pokroiłam w kostkę, wrzuciłam do wysokiego naczynia. Dodałam jogurt, obrany ząbek czosnku, przyprawy i zblendowałam na gładką masę. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem. Bagietkę pokroiłam w kromki o grubości ok. 2,5cm i ułożyłam w naczyniu. Nałożyłam masę paprykową. Plastry chorizo pokroiłam w paski i ułożyłam na bagietkach z masą. Posypałam świeżo startym na grubych oczkach gruyere. Wstawiłam do piekarnika i zapiekałam do zarumienienia. Coś pysznego, polecam!
Bagietka zapiekana z chorizo i gruyere
kawałki bagietki ułożyłam w posmarowanym masłem naczyniu
Bagietka zapiekana z chorizo i gruyere
na bagietkach w naczyniu wyłożyłam paprykowy krem
Bagietka zapiekana z chorizo i gruyere
paseczki chorizo rozłożyłam dookoła i po środku
Bagietka zapiekana z chorizo i gruyere
na koniec posypałam startym serem i zapiekłam

Tagi:

sery ser