Bakaliowa kostka

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bakaliowa kostka

Przygotuj na te święta niezwykle efektowne ciasto! Zobacz, zrobić wyjątkową słodkość, którą podbijesz serca wszystkich gości!

Składniki:

Bakaliowa kostka

Ciasto

Przełożenie

  • 20 dag powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • 10 dag słupków migdałowych
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wierzch

  • 15 dag cukru pudru
  • kilka łyżek wody
  • cukrowe dekoracje

Sposób przygotowania:

Bakaliowa kostka
1. Mleko zagotuj. Do gorącego wsyp sodę. Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i jajkiem. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, zmielone przyprawy korzenne i spienione mleko z sodą. Wszystko wymieszaj.

2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Podziel na dwie części. Jedną część cienko rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż razem z papierem do formy o wymiarach 22 na 27 cm, gęsto nakłuj widelcem.

3. Ciasto posmaruj powidłami i posyp bakaliami. Całość przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Również nakłuj ją widelcem. Piecz w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Upieczony placek pokrój na małe kawałki.

4. W miseczce wymieszaj cukier puder i wodę. Powstały lukier powinien być gęsty i gładki. Kostki ciasta udekoruj lukrem i cukrowymi dekoracjami.