Bakaliowo-czekoladowy sernik

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bakaliowo-czekoladowy sernik

Delikatny, aksamitny - po prostu pyszny! Sernik, którego smak zachwyci wszystkich - nie tylko miłośników czekolady.

Składniki:

Bakaliowo-czekoladowy sernik

 

  • 4/5 kostki masła (200 g)
  • 1 kg tłustego, zmielonego twarogu
  • szklanka cukru (250 g)
  • 4 żółtka
  • 4/5 szklanki śmietanki 30-proc. (200 ml)
  • cukier wanilinowy
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • bakalie
  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag czekolady białej
  • łyżka żelatyny (10 g)

Sposób przygotowania:

Bakaliowo-czekoladowy sernik
1. W garnku utrzyj żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i 1/2 śmietanki. Ustaw garnek w kąpieli wodnej i ubijaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.

2. Miękkie masło utrzyj w misce dodając partiami ser i masę jajeczną. Masę podziel na dwie części. Żelatynę namocz w połowie pozostałej śmietanki, aby napęczniała.

3. Czekoladę gorzką rozpuść na parze i wymieszaj mikserem z jedną częścią masy serowej.

4. Czekoladę białą również rozpuść na parze razem z resztą śmietanki i napęczniałą żelatyną. Wymieszaj z drugą częścią masy.

5. Do jasnej dodaj skórkę pomarańczową, do masy ciemnej dorzuć rodzynki. Wymieszaj.

6. Dno dużej miski wyłóż gazą. Do formy włóż najpierw jasną, a następnie ciemną masę. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

7. Stężały deser serowy wyłóż na talerz, zdejmij gazę i udekoruj bakaliami.