Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są przepyszne, więc z pewnością przypadną do gustu zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Nie zawierają jajek, cukru, ani mąki, dzięki czemu idealnie sprawdzą się wśród osób będących na diecie bezglutenowej oraz alergików.

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami

Składniki:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami

Około 10 sztuk:

  • 200 g banana
  • 100 g kleiku ryżowego
  • 25 g masła/margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami

Banan:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami
Banan powinien być zblendowany na jednolitą konsystencję.

Banana należy zblendować na jednolitą konsystencję.

Masa:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami
Masę najlepiej wymieszać za pomocą dłoni.

Masło lub margarynę należy utrzeć do białości, a następnie połączyć z papką bananową.

Do masy dodać kleik i proszek do pieczenia.

Całość wymieszać dłonią i na końcu wmieszać rodzynki.

Formowanie:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami
Ciasteczka powinny mieć około 1 cm grubości.

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające średni orzech włoski.

Każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami
Ciasteczka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
(Powinny być lekko rumiane.)

Tagi:

ciasteczka