Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Bananowiec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik bananowy na zimno, który nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze bardzo ładnie wygląda. Idealny na każdą okazję.

Bananowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bananowiec bez pieczenia

 

  • 3 banany
  • 1 l nektaru bananowego
  • ok 80 g małych, okrągłych biszkoptów
  • 200 g ciasteczek typu "delicje"
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 opakowania budyniu bananowego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 4,5 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 0,5 l wrzątku

Sposób przygotowania:

Bananowiec bez pieczenia
1. Tortownicę* wyłożyć papierem do pieczenia i biszkoptami.

2. Budynie dokładnie wymieszać w 200 ml nektaru bananowego, aby nie było grudek. Pozostały nektar zagotować z cukrami. Ciągle mieszając zawartość garnka dolewać wymieszane budynie. Mieszać do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje zdjąć ją z ognia.

3. Połowę masy (jeszcze gorącej) wylać na biszkopty. Poukładać delicje. Między nie wcisnąć pokrojonego w półplasterki jednego banana. Wlać pozostałą masę, ostudzić i odłożyć do lodówki.

4. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzątku. Gdy zaczną tężeć pozostałe dwa banany pokroić w grube plasterki. Banany "wcisnąć" w masę budyniową i wylać tężejącą galaretkę. Deser odłożyć na noc do lodówki do stężenia.

Smacznego!

*średnica tortownicy 26 cm.
Bananowiec bez pieczenia
Torcik z bananami, delicjami i galaretką