Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 942]

Bananowiec bez pieczenia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wersja bananowca. Ciasto smakuje rewelacyjnie, tak jak powinno jest mocno bananowe, ale jednak nie mocno przesłodzone.

Bananowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bananowiec bez pieczenia

Tortownica o średnicy 24-26 cm, masa:

  • 3-4 banany (mogą być bardzo dojrzałe; u mnie 3 duże)
  • 2 galaretki cytrynowe (u mnie bez cukru)
  • 300g cukru
  • 150g masła (nie margaryny)

Wierzch:

  • 1 banan
  • 1 galaretka bananowa (jest ciężko dostępna, więc użyłam o smaku owoców tropikalnych)

Dodatkowo:

  • około 200g biszkoptów (u mnie podłużne na 2 warstwy)

Sposób przygotowania:

Bananowiec bez pieczenia

Galaretki:

Bananowiec bez pieczenia
Zamiast galaretki bananowej może być dowolny smak.

Obie galaretki cytrynowe należy rozpuścić w 800 ml wody, a bananową/o smaku owoców tropikalnych w 450 ml.

Masa:

Bananowiec bez pieczenia
Galaretek cytrynowych nie należy schładzać w lodówce.

Masło i cukier utrzeć do puszystości i połączyć z porządnie poduszonymi bananami.

Masę schłodzić w lodówce.

(Galaretki powinny mieć temperaturę pokojową i należy wlewać je ostrożnie, ponieważ masło może się zważyć.
Jeśli tak się stanie to całą masę należy przelać do garnka, a następnie energicznie mieszając odrobinę podgrzać - do uzyskania jednolitej konsystencji.)

Ciasto:

Bananowiec bez pieczenia
Gotowe ciasto powinno być całkowicie stężałe.

Dno tortownicy szczelnie wyłożyć dwiema warstwami ciastek (można też jedną).

Następnie na biszkopty wylać lekko tężejącą masą bananową i całość schłodzić.

Jak masa lekko stężeje - na jej wierzchu ułożyć plasterki banana i zalać delikatnie zastygniętą galaretką bananową/o smaku owoców tropikalnych.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.