anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Barszcz biały z kwasem ogórkowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jest to trochę inna odmiana tradycyjnego barszczu dla osób nie lubiących gęstych zup:)

Barszcz biały z kwasem ogórkowym

Składniki:

Barszcz biały z kwasem ogórkowym

 

  • 6 kawałków białej kiełbasy
  • 1 barszcz winiary
  • przyprawa jarzynka lub inna ulubiona
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 1/5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych własnej roboty
  • chrzan w occie
  • 1 łyżka
  • 3 grzybki suszone
  • śmietana18% do zup 200 gram
  • jajka na twardo
  • natka z pietruszki
  • woda 2,5 lit wody
  • czosnek
  • 2 ząbki

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z kwasem ogórkowym
Kiełbasę białą umyć,zalać 2,5 litra wody,dodać listek laurowy,5 ziaren pieprzu,3 ziarna ziela,czubatą łyżkę przyprawy,czosnek,umyte grzybki suszone,gotować wszystko 15 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać chrzan,kwas z kiszonych ogórków,ewentualnie trochę majeranku(ja nie dawałam, w barszczu winiary jest go wystarczająco) Gotować wszystko jeszcze 10 min. Kiełbasę wyjąć pokroić wrzucić do garnka,dodać pokrojone i ugotowane jajka ,śmietanę rozrobić z gorącym barszczem,dokładnie wymieszać i wlać do garnka. Natkę posiekać,wsypać do barszczu. Podawać z ziemniakami na sucho lub chlebem. Smacznego.