eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Barszcz czerwony Eli z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Barszcz czerwony zabielany śmietaną z dodatkiem makaronu muszelki. Zupę ugotowałam z suszonych buraczków.

Barszcz czerwony Eli z makaronem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Barszcz czerwony Eli z makaronem

 

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 200 g suszonych buraczków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 400 g makaronu muszelki
  • 330 g śmietany 30 %
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • pieprz do smaku
  • ocet do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony Eli z makaronem
Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać liście laurowe,ziele angielskie,posolić i zagotować. Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ugotowaną porcję rosołową wyjąć z wywaru i ostudzić. Obrać mięso z kości i pokroić. Do wywaru dodać potarte warzywa,suszone buraczki i gotować do miękkości. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Śmietanę wlać do garnka,dodać gorącej zupy,wymieszać,wlać do garnka z zupą i zagotować. Do gotowej zupy dodać pokrojone mięso i makaron. Zupę doprawić do smaku pieprzem,czosnkiem granulowanym,octem i maggi. Smacznego!
Barszcz czerwony Eli z makaronem
Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Barszcz czerwony Eli z makaronem
Suszone buraczki wysypać do miseczki i przebrać. Mogą być czarne wiórki..
Barszcz czerwony Eli z makaronem
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.