Barszcz na zakwasie z uszkami

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Barszcz na zakwasie z uszkami

Poznaj przepis na aromatyczny barszcz na zakwasie! Sycący, o głębokim kolorze - tej potrawy nie może zabraknąć podczas nadchodzących świąt!

Składniki:

Barszcz na zakwasie z uszkami

Barszcz na zakwasie

  • 1,5 kg buraków
  • sól, cukier
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 plastry suszonych jabłek
  • 2–3 kromki razowego, czerstwego chleba (najlepiej na naturalnym zakwasie)

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Barszcz na zakwasie z uszkami
1. Kilogram buraków obierz, przełóż do dużego słoja, dodaj czosnek, chleb, zalej 2 litrami osolonej, ciepłej wody, nakryj, odstaw w ciepłe miejsce na 3–4 dni.

2. Kiedy zakwas jest już gotowy, pozostałe buraki obierz, pokrój, zalej niewielką ilością wody i gotuj 30 minut razem z jabłkami.

3. Zakwas przecedź i wlej do wywaru ze świeżych buraków, podgrzej, dopraw solą, cukrem, majerankiem.

4. Na farsz grzyby namocz, ugotuj i posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój zrumień na maśle, dodaj grzyby i chwilę podsmaż. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj.

5. Z mąki, jajka, małej ilości wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko na stolnicy posypanej mąką i pokrój na kwadraciki 4 na 4 cm.

6. Na każdy kwadracik kładź łyżeczką farsz, ciasto składaj po przekątnej i starannie sklejaj brzegi, a następnie zlepiaj ze sobą dwa przeciwległe rogi.

7. Uszka gotuj w posolonym wrzątku 5 minut. Wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch.

8. Barszcz przelej do bulionówek, dołóż po porcji uszek, ew. udekoruj plastrem jabłka.