Przyjaciółka

Przyjaciółka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Barszcz z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowany samodzielnie od podstaw barszcz z domowymi uszkami to duma każdej gospodyni. Poznaj sprawdzony przepis na to klasyczne danie świątecznego menu!

Barszcz z uszkami

Składniki:

Barszcz z uszkami

Barszcz

Uszka

Sposób przygotowania:

Barszcz z uszkami
1. Na barszcz grzyby zalej zimną wodą, odstaw na noc. Następnego dnia przełóż je do garnka, dolej wodę, w której się moczyły uważając, by nie wlać piasku. Uzupełnij wodę do pojemności 1,2 l. Dodaj obrane ząbki czosnku, ziele, listek i goździki, gotuj 30 min na wolnym ogniu. Wywar przecedź, grzyby z wywaru odłóż na farsz do uszek.

2. Do gorącego wywaru dodaj koncentrat barszczu, wymieszaj, dopraw do smaku.

3. Na uszka cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na lekko rozgrzany olej, dodaj szczyptę soli i cukru, zeszklij. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli, duś, aż odparuje woda. Pod koniec dodaj pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, chwilę podduś, dopraw. Farsz zmiel, jeśli jest zbyt rzadki wymieszaj go z tartą bułką.

4. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj wodę, jajko i łyżeczkę oleju, wyrób ciasto, odstaw na pół godziny.

5. Ciasto cienko rozwałkuj, wąską szklanką wykrawaj kółka, kładź farsz, zlep pierogi,
a potem ich końce, by powstały uszka. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj minutę od momentu jak wypłyną na powierzchnię wody.