jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Batatowo- szpinakowe placuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię placuszki z batatu. Ujmują lekko słodkim smakiem i swoją złocistą barwą. Tym razem wzbogaciłam je o szpinak. Rezultat wyszedł pyszny. Polecam.

Batatowo- szpinakowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batatowo- szpinakowe placuszki

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Batatowo- szpinakowe placuszki

ETAP 1

Batatowo- szpinakowe placuszki
obrane bataty ścieramy na drobnych oczkach

Bataty obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

ETAP 2

Batatowo- szpinakowe placuszki
szpinak przysmażamy do utraty objętości

Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Osuszony przysmażamy na oleju do utarty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 3

Batatowo- szpinakowe placuszki
składniki placuszków umieszczamy w misce

Do batatów dodajemy szpinak, jajka, mąkę, pokrojony szczypior oraz przyprawy do smaku.

ETAP 4

Całość dokładnie mieszamy.

Etap 5

Batatowo- szpinakowe placuszki
placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanej masy, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy.


Tagi:

placki bataty