Befsztyk po polsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso umyć, zemleć, połączyć z oliwa i ketchupem, doprawić solą i pieprzem.

Befsztyk po polsku

Składniki:

Befsztyk po polsku

 

  • 40 dag wołowiny bez kości lub polędwicy wolowej

 

  • 15 ml oliwy

 

  • 5 dag ketchupu

 

  • 4 jaja

 

  • tłuszcz

 

  • 10 dag żółtego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Befsztyk po polsku
Mięso umyć, zemleć, połączyć z oliwa i ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Następnie uformować okrągłe befsztyki grubości 2 cm, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć z obu stron tak by mięso wewnątrz było różowe. Jaja umyć, wybić ze skorupek na dokładnie wysmarowana tłuszczem patelnie, podsmażyć, ułożyć na befsztykach, posypać utartym serem i zapiec w gorącym piekarniku roztapiając tylko ser. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.