Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Beza z kremem a'la zabajone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moi bliscy bardzo lubią torty bezowe. Aby nie było nudno, tradycyjny krem z bitej śmietany i mascarpone urozmaicamy różnymi dodatkami. Tym razem polecam bezę z kremem a'la zabajone.

Beza z kremem a'la zabajone

Składniki:

Beza z kremem a'la zabajone

 

  • 5 dużych jajek
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków do bezy + 5 łyżek cukru do kremu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek słodkiego białego wina
  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone

Sposób przygotowania:

Beza z kremem a'la zabajone
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wykorzystamy do bezy, żółtka do kremu.

Robimy bezę. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, dążąc do otrzymania stabilnej i błyszczącej bezy. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi, na które wyciskamy bezę za pomocą rękawa cukierniczego. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st.C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 st.C i suszymy bezę przez 100 minut. Studzimy.

Robimy krem. Żółtka ubijamy na parze z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy wino i podgrzewamy na parze, mieszając, aż krem zgęstnieje. Studzimy.

Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i ostudzony krem zabajone. Ewentualnie dodajemy trochę cukru.

Blaty bezowe przekładamy kremem. Na wierzch możemy wyłożyć owoce.

Tagi:

beza okazje kremy