Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Beza z owocami i kremem z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiąca beza, rozpływający się w ustach krem, świeże owoce - oto deser idealny. Przygotowanie takiego torciku wbrew pozorom nie jest ani trudne, ani czasochłonne.

Beza z owocami i kremem z białą czekoladą

Składniki:

Beza z owocami i kremem z białą czekoladą

Na 1 nieduży torcik:

Sposób przygotowania:

Beza z owocami i kremem z białą czekoladą

Ubijamy bezę

Beza z owocami i kremem z białą czekoladą
Białka jaj ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny

Białka jaj ubijamy na sztywno. Najlepiej robić to w metalowym naczyniu, które musi być idealnie suche.

Do ubitych białek stopniowo, małymi porcjami, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Suszymy bezę

Beza z owocami i kremem z białą czekoladą
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi, wyciskamy na nie bezę

Na blasze układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim dwa równe okręgi. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy tak, aby wypełniła dwa okręgi.

Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Po minucie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C. Bezę pieczemy 30 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Przygotowujemy krem

Beza z owocami i kremem z białą czekoladą
Krem z bitej śmietany z mascarpone i białą czekoladą

W czasie pieczenia spodów bezowych przygotowujemy krem.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, miksujemy z mascarpone. Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, miksujemy z ostudzoną czekoladą z mascarpone.

Przekładamy i dekorujemy torcik

Beza z owocami i kremem z białą czekoladą
Blaty bezowe przekładamy kremem, dodajemy owoce

Owoce dokładnie myjemy i osuszamy, z granata wyjmujemy ziarna, truskawki kroimy według uznania.

Przekładamy torcik: blat bezowy- 1/2 kremu - garść borówek - blat bezowy - reszta kremu - dekoracja z owoców.

Torcik wstawiamy do lodówki.

Tagi:

beza deser