Bezowa rolada

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bezowa rolada

Lekka jak puch bezowa rolada, która wprost rozpływa się w ustach. Doskonały deser do gorącej kawy lub herbaty.

Składniki:

Bezowa rolada

 

  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 20 dag masła
  • 1–2 łyżki likieru kawowego Beza:
  • 6 białek jaj
  • 22 dag cukru
  • łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobno mielonej kawy

Sposób przygotowania:

Bezowa rolada
1. Żółtka ubić na parze z cukrem, kawą rozpuszczalną i mieloną. Miękkie masło utrzeć, w trakcie dodając żółtka i likier. 2. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ocet, ubić na lśniącą pianę.

3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować pianę. Piec 10 min w 160°C z termoobiegiem, a potem 12 min w 140°C. Trzymać 5 min przy uchylonych drzwiczkach. Blachę wyjąć, bezę ostudzić.

4. Wierzch bezy obficie oprószyć cukrem pudrem, przykryć papierem do pieczenia. Odwrócić przy pomocy dużej deski, usunąć papier, posypać kawą. Rozsmarować miękki krem, zwinąć roladę. Owinąć papierem, odstawić do lodówki na 3 godz. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.