Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Bezowa rolada z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodka, bezowa rolada z pysznymi borówkami. Zachwyca kolorem! Na pewno zasmakuje wielbicielom takich deserów.

Bezowa rolada z borówkami

Składniki:

Bezowa rolada z borówkami

Na bezę

  • 4 duże schłodzone białka
  • 20 dag cukru pudru oraz szczypta do posypania
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka octu

Na krem

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki malinowego lub wiśniowego soku
  • 25 dag borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Bezowa rolada z borówkami
1. W misce ubij na sztywno zimne białka i dodając po łyżeczce cukru, ubijaj pianę dalej. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej.

2. Pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj ją.

3. Piecz przez 5–10 minut w temp. 220 st. C do czasu, aż lekko się zezłoci, potem zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz jeszcze 15 minut.

4. Arkusz papieru do pieczenia posyp cukrem pudrem. Na cukier wyłóż bezę, przewracając blaszkę do góry dnem. Usuń z niej papier, na którym się piekła, i pozostaw ją do wystudzenia.

5. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Sok podgrzej i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę, przestudź.

6. Zimną kremówkę ubij na sztywno, na końcu dodając rozpuszczoną w soku żelatynę.

7. Masę śmietanową rozsmaruj na bezie. Posyp borówkami. Ciasto zroluj i odstaw na godzinę do lodówki. Podawaj schłodzone.