Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Bezy z kremem o smaku piernika

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Często z pieczenia kruchych ciasteczek czy pączków zostają nam białka, warto je wykorzystać do upieczenia bezików, przynajmniej ja tak robię, nie lubię jak się coś marnuje. Tym razem upiekłam bezy, które nadziałam pysznym kremem o smaku piernika.

Bezy z kremem o smaku piernika

Składniki:

Bezy z kremem o smaku piernika

Składniki na bezy:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Składniki na krem:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 125 g serka mascarpone
  • cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki )
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Dodatkowy składnik:

Sposób przygotowania:

Bezy z kremem o smaku piernika
1. Zaczynamy od przygotowania białek na bezy: Białka prosto z lodówki ubijamy mikserem aż będę sztywne, następnie wsypujemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie tak wykonaną masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszki wcześniej wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy krążki, a następnie wyciskamy brzegi tworząc taki tunel, które później napełnimy kremem.

2. Teraz pieczenie: Tak wykonane bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Gdy będą już dobrze upieczone pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru.

3. Wykonanie kremu: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na puszystość, następnie dodajemy cukier puder do smaku oraz serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Tak wykonany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4. Dekoracja i podanie bez: Krem wyciskamy do zimnych bez, staramy się na koniec wycisnąć ładną rozetkę, bezy oprószamy według uznania mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego wszystkim życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyjdzie około 16 sztuk.