migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiele składników już zapiekałam w cieście francuskim. Postanowiłam tym razem w cieście zapiec białą kiełbasę, która co roku gości na naszym wielkanocnym stole. W tym wydaniu biała kiełbasa bardzo dobrze smakuje jak również fajnie się prezentuje.

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim

 

  • 6 małych białych surowych kiełbasek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • 2 duże cebule
  • tymianek
  • sól
  • olej do smażenia cebuli
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ja dałam czerwoną. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zrumienić pokrojoną cebulę, do smaku doprawić tymiankiem i odrobiną soli. Cebulę wystudzić.

Białe kiełbaski sparzyć, wywar z parzenia można wykorzystać do ugotowania żurku. Sparzone kiełbaski wystudzić.

Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na 6 prostokątów. Na każdym kawałku przy dłuższym brzegu ułożyć sparzoną kiełbaskę. Obok kiełbaski ułożyć trochę podsmażonej cebuli. Ciasto złożyć na pół zamykając w środku kiełbaskę i dokładnie zlepić brzegi. Na wierzchu zrobić 3-4 nacięcia.

Zawinięte w ciasto kiełbaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni.

Podawać na ciepło ale na zimno tez świetnie smakuje. Ja swoje kiełbaski podałam z buraczkami i sosem chrzanowym.

*Moje kiełbaski były małe więc ciasta wystarczyło akurat na oblepienie 6 kiełbasek, jeśli kiełbaski będą duże to oblepimy nim mniej kiełbasek.
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ja dałam czerwoną. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zrumienić pokrojoną cebulę, do smaku doprawić tymiankiem i odrobiną soli. Cebulę wystudzić.
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim
Białe kiełbaski sparzyć, wywar z parzenia można wykorzystać do ugotowania żurku. Sparzone kiełbaski wystudzić.
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim
Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na 6 prostokątów. Na każdym kawałku przy dłuższym brzegu ułożyć sparzoną kiełbaskę. Obok kiełbaski ułożyć trochę podsmażonej cebuli.
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim
Ciasto złożyć na pół zamykając w środku kiełbaskę i dokładnie zlepić brzegi. Na wierzchu zrobić 3-4 nacięcia. Zawinięte w ciasto kiełbaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim
Upiczona kiełbaska w przekroju w towarzystwie buraków i sosu chrzanowego