Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Biały barszcz kurkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosty, pyszny i bardzo aromatyczny biały barszcz kurkowy, przygotowany z dodatkiem świeżych grzybów i zakwasu.

Biały barszcz kurkowy

Składniki:

Biały barszcz kurkowy

 

Sposób przygotowania:

Biały barszcz kurkowy
Boczek wędzony pokroić możliwie drobno i wysmażyć na patelni, aż wytopi się tłuszcz. Odłożyć część skwarków do dekoracji.

Na osobnej patelni usmażyć drobno pokrojone kurki z posiekaną cebulą. Połącyć ze skwarkami z boczku.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem przypraw.

Do garnka z ziemniakami dodać skwarki z boczku z grzybami i gotować razem kilka minut na minimalnym ogniu. Dolać zakwas i dodać wyciśnięty czosnek. Stale mieszając zagotować.

Barszcz kurkowy doprawić do smaku pieprzem i płynną przyprawą do zup, a przed podaniem przybrać skwarkami z boczku.

Tagi:

okazje zupy kurki