WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Biały barszcz na zakwasie z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjnie gotowany w moim regionie na Wielkanoc biały barszcz na zakwasie z kiszonej kapusty. Z kiełbasą i jajkiem.

Biały barszcz na zakwasie z kapusty

Składniki:

Biały barszcz na zakwasie z kapusty

 

Sposób przygotowania:

Biały barszcz na zakwasie z kapusty
Do garnka wlewamy ok 2 litrów wody, wkładamy pokrojoną w plasterki swojską kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, listek i ziele. Dodajemy obrane i starte na grubej tarce marchew i pietruszkę, zagotowujemy.

Sok z kiszonej kapusty łączymy z mąką, by nie było grudek i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.

Możemy zabielić śmietaną. Podajemy z jajkami na twardo.